Изминалата 2016 – годината на Путин?!

 

Без съмнение най-силният политик на планетата за изминалата 2016г. беше полковникът от Кремъл, Владимир Путин. Цял свят бе принуден да се съобразява с неговите решения и действия. Политолозите ги определят като „хибридна война“. България също е въвлечена в нея. И за съжаление, резултатът поне за момента е в полза на кремълския клан.

Това, което обикновените хора не могат да разберат, е защо Русия на Путин се бори със световната демокрация, след като никой не я заплашва с нищо? Нито НАТО има агресивни намерения спрямо нея, нито ЕС я игнорира като партньор или има някакви претенции, териториални, финансови или пр. Какво всъщност цели кланът на Путин със своята хибридна война? По същество това е една световна информационна-диверсионна-пропагандна медийна и интернет война, водена с помощта на огромен брой платени журналисти, писатели, политолози и „фабрики от тролове“.

Желанието на Путин е ясно дефинирано: нов световен ред, договорен на една Ялта 2. Навремето, през ВСВ в Ялта са били договорени „сферите на влияние“ между Сталин, Рузвелт и Чърчил. България тогава е подарена на Сталин като безинтересна, от стратегическа гледна точка Гърция е била по-важна за американци и англичани.

Под „сфери на влияние“ обаче тогава се е разбирало територии и държави, които ще бъдат окупирани от войските на антифашистките съюзници, и после с там ще бъдат наложени съответните правителства и режими. Каква сфера на влияние може днес да има една страна, която купува абсолютно всичко за нормалното си функциониране от Запада: компютри, коли, самолети, храни, дрехи, а обикновените ѝ граждани живеят като мизерници с по 70 долара пенсии, напиват се и се самоубиват с одеколон? Чиято армия е едва един милион души, колкото е и на Турция!, най-добрите ѝ танкове „заспиват“ на Червения площад на паради, а единственият ѝ самолетоносач с дизелов двигател одими при рейда си към Сирия средиземно море?!?! /Това българските медии не го отразиха, но в ЕС доста се посмяха на пушеците на плаващия ковчег „Адмирал Кузнецов“./

Русия е една гигантска, но изостанала в технологично отношение страна. Тя доброволно се е превърнала в ресурсен и енергиен придатък на света и няма как да има своя икономическа сфера на влияние.

Какво тогава, по дяволите, искат Путин и неговият клан?! Само едно – доживотни гаранции от световните лидери за оцеляването си като приемат техния руско-азиатски модел на „демокрация“. Защото ако не бъдат свалени икономическите санкции спрямо Русия, моделът няма да издържи още дълго време и ще рухне под напора на вътрешните деструктивни центробежни сили.

Казано в прав текст – руският преход, подобно на българския, е чисто и просто ограбване! Законно, но… ограбване. Кадри от стария елит, който строеше комунизма, започнаха да строят капитализма през 90-те години и си присвоиха всички материални и финансови активи на страните си. А такова фамозно ограбване на един народ в мирно време, каквото се случи в Русия – световната история не помни!!! Няколко стотин души партийни бюрократи и КГБ офицери от клановете край Елцин и после край Путин си записаха на имената на техните фамилии производствени мощности, имоти, земи и пр. на стойност над 15 трилиона долари!!!

Източването на Русия продължава с чутовни темпове и до днес. Новият руски самодържец и обкръжението му изпомпват държавния бюджет чрез различни строителни програми /строежа на олимпийското село в Сочи за 50 млр долара!/ и чрез продажбата на нефт, газ, метали, дървесина и други природни ресурси. В краденето са се включили вече не само на теория, но и на практика всички държавни служители на всички нива! Абсолютно всичко в тази държава е далавера за бюрокрацията, те се е превърнала в ново съсловие, нова облагодетелствана класа.

За да няма разследвания и наказания за станалото и ставащото, Путин, кланът му и крадливата бюрокрация трябва да преустановят развитието на демокрацията до едно формално ниво. Това е днешният политически модел в Русия – формална демокрация. Има многопартийна система, има различни кандидати, но… победителят винаги е батюшка Путин или шута му Медведев. Иначе в една нормално действаща демокрация приятелят – цигулар на президента, с два милиарда долара в офшорни сметки, събирани за музикални инструменти, би трябвало да влезе за 30 години в затвора. Както и самият президент!

Как обаче да бъде установен за постоянно този руско-азиатски модел на формална демокрация? Чрез силов натиск над гражданското общество в самата Русия. Но как да бъде оправдан той? И как да бъдат привлечени част от самите граждани като помощници в установяването и поддържнето му? Чрез една „велика национална идея“ в чието име всичко е позволено.

В трактовката на Путин най-новата руска национална идея е – ние сме различни, защото сме славяни, православни и това не се харесва на Запада. Ние искаме той да ни уважава и да приеме нашият политически модел, но той не е съгласен. Ние искаме да „станем от колене“, но Западът ни пречи с разни санкции, тегоби… А НАТО стяга обръча около матушка Русь! Западът иска да заграби ресурсите ни, смята, че не ги заслужаваме… Вставай, страна огромная, поддержи Путин!!!

След оранжевата революция в Украйна през 2014 година Путин е проумял, че ако не установи тотален контрол над гражданското общество, има опасност от повторения на събитията в Москва. Ако няколко стотин хиляди недоволни граждани излезнат по улиците и се разбунтуват, ще се наложи с оръжие и кръв да бъдат разгонвани и усмирявани… Вероятно тогава нисшите полицейски чинове ще се дистанцират от Кремъл, ще останат пасивни или ще минат на страната на бунтуващите се. Това автоматически ще накара нисшите военни чинове също да минат на страната на бунтуващите се и… Сбогом, Путин, бягай на някъде по примера на Янукович. После ще последва разгром на руската олигархия по… чисто руски маниер. Тя ще бъде попиляна, както навремето ВЧК е попиляла стария царски елит.

Именно оцеляването в чисто физически, както и политически, и финансов аспект, е причината за действията на Путин и кланът му на световната сцена. Те разполагат с десетки милиарди в офшорни сметки и могат да си купуват не на килограми, а на тонове журналисти, медии, че и продажни политици по целия свят.

В общи линии сценарият, който се опитват да реализират, за да постигнат Ялта 2 , е следният:

-Дестабилизира се ЕС чрез насочена мигрантска вълна и тероризъм.

-“Продуцират“ се политици и партии, които искат закриването на ЕС и „вечна дружба“ с Русия.

– Платени медии и журналисти влудяват аудиторията с „фейкове“ ала Кремъл.

– На оялите се граждани на ЕС им писва и казват – дайте да си свалим гащите, да му дадем на Путин гаранции, да отменим санкциите към Русия, да си задържат Крим, а ако искат и Украйна да си вземат, и да си заживеем мирно и кротко с бутулка бира на дивана пред телевизора…

Естествено, финалът на „ерата Путин“ в световната политика ще бъде съвсем друг. След грандиозни финансови и агентурни усилия да наклони махалото на световната политика в желаната посока, кланът в Кремъл ще установи, че то се връща към него с голяма сила и ако не иска да бъде смачкан трябва да отскочи… А неговият голям „американски успех“ Тръмп вероятно до седмици ще обърне палачинката и ще започне да провежда класическа републиканска супер-агресивна външна политика в стил Рейгън.

Дано само след още една година не се налага пак да пишем върху настоящата тема…

Андон Михайлов

Comments

comments