ГОРИМ, ДРАГИ ЗРИТЕЛИ!

иван гарелов
 

 

 

 

“Мистър Панорама” танцува сиртаки вместо “русский пляс” за заблуда на противника.

За българо-съветските “ивангореловци” и огъня на пропагандата

Хрумвало ли ви е някога, че уж “пазарджишката” фамилия Гарелов не се среща никъде другаде в България? Към раздел “странни” можем да отнесем и десетки други фамилии на наши сънародници, но една неочаквана среща – задочна, с един неочакван съименник на “Мистър Панорама” прекатури окончателно и безвъзвратно представите ми за журналистиката и лингвистиката. За пожарите в реалния живот и на екрана на телевизора.

Когато през необичайно и патологично сухото и знойно лято на 2010 г.. серия горски и полски пожари обхващат района около руския град Нижни Новгород, лице на новините става един смел фабричен работник от малкото градче Викса – Андрей Горелов. В продължение на няколко седмици той организира доброволчески групи и отряди за гасене на пламъците. Защото по изпитан съветски обичай действията на огнеборците на Сергей Шойгу – тогавашния министър на “извънредните ситуации”, са под всякаква критика.

На руски фамилията Горелов се произнася – буква по буква – ГАРЕЛОВ. И предположението, че е свързана с “горя, изгарям”, е абсолютно правилно: по стар руски обичай такива фамилии са получавали хора, чийто дом и имущество са пострадали от пожар. /Сред народа са ги наричали още “погорелци”/. По ирония на фортуната руският пролетарий Андрей Горелов беше призван да се превърне в пожарникар-волонтьор.

В какво се е превърнал неговият съ-фамилец – многогодишният тв-водещ Иван Гарелов? Не мога да отговоря компетентно на този реторичен въпрос. Но че беше “призван” – от “най-високото място” – доскоро българо-съветското “свише”, да разпалва и гаси политически пожари и да налива масло в огъня на антиимпериалистическата пропаганда – е известно на всички българи.

Професията “телевизионен водещ” вероятно е “родова” за Горелови/Горелови – защото по руските телевизори шества и шоуто на Иван Горелов:

468983987_1280x720 видео

Объркахте ли се? Или се ориентирахте въпреки дебелата димна завеса, хвърлена от “когото трябва”, върху генезиса на тази “горяща и неизгаряща” като Къпината от Библията фамилия. Чиито издънки – незнайно как и незнайно кога – са се озовали в България. И са намерили убежище във вашия телевизор.

Comments

comments