НОВИЯТ СВЕТОВЕН БЕСТСЕЛЪР – “ПЕРАЧЪТ” НА КЕН РИДЖЪК

Кен Риджък
 

 

В своя блог авторът разкрива механизмите на пране на пари в панамските офшори

Кен Риджък

Преди преквалификацията си в блогър Кен Риджък е “работил” като консултант по пране на пари. И за тази си “дейност” дори е написал цяла книга – художествено-документална, с простото и разбираемо название “Перачът” В нея подробно описва технологията на пране на пари, която се е практикувала на Карибите през 80-те години на миналия век. Технологията впрочем е била доста семпла и се е свеждала като цяло до пренасянето на куфари с пари кеш с корпоративни самолети от Маями към островните държави от Карибския басейн. След това парите са се депозирали в местните клонове на банките, а куфарите са били връщани за нови порции пари в брой. Всички тези превози са били осъществявани от Риджък в името на финансовите интереси на най-големите наркосиндикати, които по това време превръщат Маями в истинска туристическа Мека.

Перачът

В своя блог Кен Риджък (Kenneth Rijock’s Financial Crime Blog) остро критикува офшорите. И най-много – панамските корпорации, които се превръщат в основна мишена на преуспяващия блогър. Включително и затова, че в известен смисъл панамските офшори са запазили елементи от старата, “проста” система. В превод на езика на съвременността това означава, че са имали уникални конкурентни преимущества. Най-важното от което е била възможността корпорациите да емитират акции на името на предявителя. По този начин панамските офшори са позволявали не просто маскирането на собствениците, но и са осигурявали гарантирана възможност за свободно движение на тази собственост и използването на ценни книжа като удобно платежно средство.

След използването на незнайно какви /освен блогъра Кен Риджък/ сили през 2013 г. в Панама е приет закон, който забранява пускането в обръщание на “предявителски акции”. Примерно по същото време аналогични закони се приемат в различни държави /включително и във Великобритания, на която поначало принадлежи авторството на самата идея/. Но в Панама тази забрана се оказва някак твърде “панамска”. От август 2015 г. /влизането в сила на закона е било отложено за две години, за да даде възможност за подготовка на всички заинтересувани лица, и така всички корпорации, които са пожелали, запазват правото на емитиране на такива акции. Но с условие да бъдат предварително регистрирани в местния регулатор. И, съответно, да бъде представена информация за реалните бенефициенти на корпорацията. Формално, този закон променя всичко. Но, както остроумно обяснява един панамски юрист, “в съдържателен план новите правила няма да променят нищо”. Този човек се казва Едисон Теано и е юрист на компанията …Mossack Fonseca. Все още е е неизвестно продължаава ли да работи в тази фирма, след като нейните собственици заявиха, че са принудени “да съкратят мащабите на своята дейност”.

Comments

comments